Tocoferolul, cunoscut in mod curent sub numele de vitamina E face parte din grupul substantelor ce se dizolva in grasimi, la fel ca si vitaminele A, D si K.
Descoperita de mai bine de 65 de ani, vitamina E era cunoscuta la inceput doar pentru rolul ei in procesul de reproducere (vitamina fertilitatii). Intre timp, acestei vitamine i s-au descoperit si alte calitati.
Vitamina E are proprietati antioxidante, impiedicand oxidarea grasimilor si a acizilor grasi. Deoarece intervine in reglarea functiilor diferitelor glande cu secretie interna, a mai fost numita si hormono-vitamina.
Ea este prezenta in metabolismul glucidelor si lipidelor, favorizand depunerile glicogenului in tesuturi. In genere, contribuie la dezvoltarea organismului si la intarirea imunitatii lui. Joaca un rol important si in dezvoltarea embrionului, in buna functionare a tesutului nervos si muscular.
Absorbtia ei se face in tractul digestiv, in prezenta bilei, cu depozitare speciala in ficat. La cei bolnavi de ficat, s-a gasit o concentratie mai redusa de vitamina E in sange.
Aceeasi vitamina micsoreaza si sensibilitatea la raceli, ajuta la vindecarea "Zonei Zoster" si joaca un rol benefic in tratarea reumatismului. S-a descoperit in mod uimitor, ca atunci cand hrana bolnavilor s-a imbogatit in vitamina E, aproape toate bolile de inima, trombozele, sufocarile s-au ameliorat.
Gratie vitaminei E, pot fi prevenite bolile de rinichi si chiar marita durata vietii.
Vitamina E nu poate fi sintetizata de organism si, ca urmare, este extrasa din unele alimente, necesitatile zilnice in aceasta privinta fiind de ordinul miligramelor. O serie de cereale, legume si fructe au cantitati suficiente de vitamina E pentru a satisface nevoile organismului. Cea mai mare cantitate de vitamina E se afla in germenii de grau. Ea se mai gaseste in salata verde, patrunjel, in afine, in uleiul de floarea soarelui si soia, in nuci, teline, in mere, etc.