•
Planta erbacee anuala, de cultura, înalta de 60-70 cm, ramificata numai la partea superioara, cu frunzele trifoliate, asemanatoare cu cele de Trifoi. Florile, asezate la subsuoara frunzelor superioare, asemanatoare cu cele de Fasole, au corola galbuie sau slab liliachie. Pastaile, alungite sau usor curbate, lungi de 8-10 cm, contin 10-20 seminte, turtite, prismatice, de culoare brun galbuie, cu miros de cumarina. Se cultiva în special în sudul tarii.
Compozitie chimica Semintele de Schinduf contin 45-60% hidrocarbonate, în special fibre mucilaginoase numite galactomanane; 20-30% proteine, bogate în triptofan si lyzina, 5-10% ulei gras, alcaloizi de tip pirydinic, îndeosebi trigonelina, colina, gentianina si carpaina; flavonoizi: apigenina, luteolina, orientina, quercetina, vitexina; aminoacizi liberi: 4-hydroxiizoleucina, arginina, histidina si lizina; saponozide; sapogenine steroidice, colesterol, sitosteroli, vitaminele A, B1 si C, acid nicotinic, mici cantitati de ulei esential, saruri minerale etc.
Farmacologie Desi aceasta specie a fost utilizata în medicina traditionala egipteana cu cca 1500 ani î.d.H, mentionata în Papirusul Ebers, în special pentru usurarea travaliului din timpul nasterii si pentru alte afectiuni si în toate vechile mari sisteme medicale traditionale din China, tarile arabe, Grecia antica, India etc, ea a fost supusa tuturor cercetarilor moderne farmacologice si farmacodinamice. Cercetarile clinice au fost axate în special pe actiunea hipocolesteromianta si hipoglicemianta. S-a constatat, la oamenii sanatosi, o reducere a glicemiei dupa consumul unui extract complet din semintele plantei. La persoanele insulino-dependente, administrarea zilnica a 25 g pulbere de seminte de Schinduf reduce glucoza plasmatica, glicozuria si necesarul de insulina zilnica (de la 56 la 20 unitati) dupa opt saptamâni. Tot clinic s-a constatat o reducere semnificativa a colesterolului si a trigliceridelor. Au mai fost înregistrate: actiunea secretolitica, hiperemica si usor antiseptica. Extern, are actiune antiinflamatoare locala.
Recomandari Preparatele pe baza de Schinduf, datorita metilbetainei acidului nicotinic (vitamina PP), joaca un rol deosebit în metabolismul glucidic, protidic si lipidic si în metabolismul sistemului nervos central. Constituie un bun stimulent neuro-muscular, dotat si cu proprietati afrodisiace. Se recomanda în dieta diabeticilor. Extern, în flegmoane, furunculoza, panaritiu.
Mod de preparare si administrare 2 linguri de seminte macinate se oparesc cu 1/4 1 apa clocotita. Se lasa la extras 3 ore, se fierbe timp scurt, se bea caldut. Prin amestecarea acestui extract cu miere în parti egale se recomanda în tuse. Pentru diabetici se recomanda faina proaspat macinata pâna la 10 g pe zi. Exista si capsule operculate de 291 mg, continând 0,45% trigonelina, din care se iau sase capsule pe zi. Extern, se utilizeaza tot macinate; 100 g seminte se încalzesc cu putina apa pâna la primul clocot. Dupa racire se aplica local în comprese de tifon.
Contraindicatii Nu se cunosc. Nu se recomanda în timpul sarcinii.