•
Planta erbacee, a carei tulpina florifera apare primavara devreme, o data cu Ghiocelul. Florile sunt asezate în antodii terminale, asemanatoare cu cele de Papadie, pe margine cu flori ligulate galbene, iar în centru cu flori tubulare. Dupa ce florile se trec, apar frunzele cu limbul aproape rotund, adânc colorat la baza, dublu dintate pe margine. Partea superioara a frunzelor este verde, iar cea inferioara pâsloasa. Nervurile principale de la insertia cu petiolul se ramifica în cinci. Frunza tinuta între palme este pe partea superioara rece, iar pe cea inferioara este calda.
Compozitie chimica Frunzele contin mucilagii care, prin hidroliza, dau galactoza si pentozane; contin cca 17% taninuri, substante amare, carotenoide, inulina, acid galic, stearic si palmitic, fitosterine, saruri minerale în care predomina nitratul de potasiu, saruri de zinc etc. Florile contin, de asemenea, mucilagii, taninuri, arnidiol, faradiol, rutozid, hyperina, xantofile, alcaloizi pirolizidinici, fitosterine si mici cantitati de ulei volatil.
Farmacologie Datorita mucilagiilor si produsilor de hidroliza si inulinei, frunzele de Podbal au proprietati secretolitice, emoliente si usor antispastice.
Recomandari Sunt indicate în afectiuni pulmonare cronice, în emfizemul pulmonar cronic, în silicoza si astmul bronsic.
Mod de preparare si administrare Se prepara sub forma de infuzie, o lingura la o cana cu apa; se beau 2-3 cani pe zi, fara întrerupere 2-3 luni.
Contraindicatii Nu se vor utiliza florile si nici radacinile plantei, care sunt genotoxice si potential carcinogenice, continând alcaloizi pirolizidinici.