•
GHINÅ¢URA (LUMÂNÄ‚RICA PÄ‚MÂNTULUI) (Gentiana lutea L., Gentiana punctata L., Gentiana asclepiadea L.) Toate cele trei specii mentionate sunt plante perene specifice zonelor montane superioare. Datorita faptutui ca Gentiana lutea este o specie ocrotita de Comisia ocrotirii naturii a Academiei Române si pentru ca acelasi regim ar trebui sa-l aiba si Gentiana punctata, recomandam pentru recoltarea în scopuri farmaceutice numai specia Gentiana asclepiadea (Lumânarica pamântului) care este mult raspândita în tot lantul carpatin. În ceea ce priveste specia Gentiana lutea, s-au facut în trecut experimentari de introducere în cultura a acestei specii, cu bune rezultate, la Statiunea Experimentala Magurele (jud. Brasov), la cca 650 m altitudine. Din pacate, aceste experimentari nu au fost finalizate, ramânând doar... cercetari. Gentiana asclepiadea are un rizom gros pâna la 1 cm în diametru, cu numeroase radacini adventive. Aceasta specie se recunoaste usor, deoarece are frunze opuse numai terminale, asezate caracteristic pe acelasi plan (ca la salcâm). Florile sunt asezate solitar sau câte 2-3 la subsuoara frunzelor, sunt de culoare albastra-azurie (spre deosebire de speciile ocrotite care au flori galbene).
Compozitie chimica Radacina de Ghintura contine substante amare, între care gentiopicrozidul (2-4%) si amarogentiina (0,025-0,080%),oligozaharidele gentianoza si gentiobioza (2,5-8,0%), acizi fenolici: genistic, cafeic, protocatechic; fitosteroli, polizaharidele inulina si pectine, taninuri, lupeol si beta-amarine terpenice, xantone (cca 0,1%), în special genistina, gentiseina si gentinozid. Uleiurile esentiale sunt prezente în cantitate foarte mica.
Farmacologie Principalele substante active din speciile de Ghintura sunt cele amare. Acestea actioneaza în primul rând prin receptorii gustativi care transmit informatia prin actul reflex, crescând secretia salivara si a sistemului digestiv, pâna la nivelul ficatului si chiar pâna si la glandele cu secretie interna. Aici dorim sa facem o precizare: toate plantele care contin substante amare considerate tonice si coleretic-colagoge actioneaza prin acest mecanism. Necunoscând farmacodinamie, unii fabricanti din tara noastra (si nu numai) au produs, de exemplu, asa-numite „capsule de Anghinare'" punând în aceste capsule pulbere de frunze de Anghinare sau pulberi din alte plante amare (de exemplu „Castravete amar"). Ele nu au niciun efect terapeutic, deoarece, înghitite, capsulele respective nu vin în contact cu papilele gustative, ci urmeaza calea gastro-intestinala. Mai mult, acestea se dezagregheaza în stomac, putând produce iritatii nedorite ale mucoaselor, în special la cei cu hiperaciditate gastrica sau ulcer gastric. Toate produsele fitoterapeutice pe baza de substante amare, pentru a fi eficiente, se administreaza sub forma de infuzie (procedeul cel mai simplu) sau sub forma de extracte standardizate, nici într-un caz sub forma de capsule. Revenind la produsele pe baza de Ghintura, ele sunt aprobate de Comisia E. de B.H.C (British Herbal Compendium) si de ESCOP pentru afectiunile sistemului digestiv specifice datorita lipsei de aciditate, lipsei apetitului sau senzatiei de satietate si flatulenta. Conform F.R.X (Farmacopeea Româna ed. a X-a), indicele de amareala pentru Ghintura trebuie sa fie 1:10.000 (perceptia gustului amar la 1 g radacina la 10 l apa).
Recomandari În anorexie, în dispepsii, în problemele digestive datorate producerii insuficiente de suc gastric, în afectiunile hepatice pentru efectele coleretic-colagoge si ca tonic general. Preparatele standardizate pe baza de Ghintura au actiune antipiretica, antimalarica si antihelmintica. Lumânarica pamântului (Gentiana asclepiadea) are actiune coleretic-colagoga, care a fost pusa în evidenta de cercetarile din tara noastra.
Mod de preparare si administrare Rizomii si radacinile sub forma de decoct, 1 lingurita la o cana cu apa; se beau 1—2 cani pe zi înainte de masa; Tinctura, din 10 g rizomi si radacini la 100 ml alcool de 70°. Se iau 25-50 picaturi în putina apa, înainte de masa.
Contraindicatii În gastrite hiperacide si ulcer gastric si peptic. Nu se cunosc efecte adverse în perioada graviditatii sau lactatiei. Produsele din Ghintura si Lumânarica pamântului pot da dureri de cap persoanelor sensibile.