Rodia a fost admis ca un fruct sacru in multe traditii culturale din intreaga lume, fie ea crestina, araba, evreiasca, budista sau hindusa. Ea a fost perceputa ca un simbol al fertilitatii si ca sursa de regenerare. In timp ce, tehnic vorbind, rodia nu este un fruct, ci mai multe "fructe" adunate, este important sa constientizam ca ea (sau ele) poate fi raspunsul naturii impotriva cauzei numarul unu de deces in lumea industrializata: bolile de inima. Sa incepem cu ceea ce ne spune pur si simplu, experimentarea ei ... Rodia este un remarcabil astringent, care da senzatia de uscare a gurii si gingiilor, dar aceasta senzatie este, in sine, o tehnica de curatare specifica tuturor astringentilor, de scadere si dezinfectare a membranei mucoaselor. Oricine bea suc de rodie sau este suficient de norocos pentru a le manca proaspwte, poate intelege de ce este atat de eficienta la curatarea sistemului circulator. Natura are, cu siguranta, destule indicii vizibile in fructele de rodie: sucul are culoarea sangelui, fructul seamana cu o inima cu mai multe camere - cel putin daca luam in considerare aspectul ei comparativ cu alte fructe.
Intr-adevar, arterele, ca si gura, sunt captusite cu un tip de celula: celulele epiteliale. Impreuna, ele alcatuiesc epiteliul, unul dintre cele patru tipuri de tesuturi de baza, impreuna cu tesutul conjunctiv, tesutul muscular si tesutul nervos, si care cuprinde peretii interiori ai sistemului circulator. Deci, atunci cand simtim efectul uimitor de curatare in cavitatea bucala, de fapt se intampla acelasi lucru si cu sistemul circulator. Dar cum stim asta sigur? Un studiu remarcabil, publicat in revista Clinical Nutrition, a presupus zece pacienti care sufereau de ateroscleroza si la care s-au masurat arterele carotide, inainte si dupa un an de completare a dietei lor cu suc de rodie. Dupa un an, placa care infunda arterele carotide a fost redusa cu pana la 30%, in timp ce la pacientii din grupul de control, blocajele au crescut chiar cu 9% - ceea ce inseamna ca eficienta este de 39% anual! Adaugati "beneficii secundare", precum cresterea cu 130% a antioxidantilor si scaderea colesterolului LDL – cel daunator. In cele din urma, tensiunea arteriala sistolica a fost redusa cu 21% in primul an. Wow, nu? Dar totul devine si mai bine!
Rodia a fost intens studiata si s-a descoperit ca are proprietati terapeutice pentru peste 80 de boli si simptome de boala.
In cazul presiunii ridicate a sangelui (hipertensiune arteriala):
Unul dintre mecanismele identificate in cazul rodiei care scade tensiunea este capacitatea fructelor de a atenua inhibitorii enzimelor, de a inversa formarea placii in artere si de a creste productia de oxid nitric in artere, fapt care duce la imbunatatirea capacitatii sale de a dilata vasele de sange.
Combaterea infectiilor:
Rodia se intampla sa aiba proprietati antivirale si antibacteriene puternice, studiate pentru faptul ca distrug urmatoarele organisme infectioase: Gripa aviara Candida Escherichia coli Hepatita B HIV Gripa A Poxviruses Salmonella SRAS Stafilococ auerus Vaccinia virus Vibrio (holera) virus Reduce stresul oxidativ:
Rodia are proprietati antioxidante puternice, ceea ce reduce probabilitatea ca nivelul LDL de colesterol sa se oxideze devenind cardiotoxic. Aceste proprietati antioxidante, de asemenea, au fost identificate pentru potentialul in lupta cu trombocitele, reducand riscul de a forma cheaguri de sange.