Mai intai, trebuie sa afli cum esti tu ca pesoana. De obicei, viitoarele mame se pregatesc de venirea copilului prin gatit si si dereticat prin casa. Asa ca afla ce instincte iti poti dezvolta pentru ca copilul tau sa se simta in siguranta cand va veni timpul. Incepe sa gatesti mai des, de la preparate simple la cele care-ti plac si sa iti imbunatatesti stilul de viata, daca poti.
Pregateste casa pentru copil
Inainte de a naste, trebuie sa pregatesti siguranta caminului lui, pentru ca el sa exploreze in voie camerele fara riscuri. Acopera toate prizele cu capace de protectie, instaleaza lactate de siguranta pentru usi, acopera treptele – daca exista – si deghizeaza colturile casei pentru ca cel mic sa nu se loveasca si muta mobila, daca simti ca e cazul.
Cumpara un loc pentru bebelusi in masina
Cu mult inainte de a ramane insarcinata, instaleaza un loc in masina ta si asigura-te ca centurile functioneaza. Urmareste instructiunile care vin impreuna cu scaunul pentru copii.
Daca mai ai copii, vorbeste cu ei despre a avea un fratior sau o surioara
Trebuie sa vorbesti din timp si sa le explici copiilor (daca ai), despre viitorul bebelus pe cale sa vina. Uita-te cu ei pe pozele de familie si spune-le ce fericita erai cand s-au nascut ei si implica-i, da-le sarcini precum alegerea numelui, a hainelor sau ca trebuie sa-si protejeze fratele sau sora. Daca ai si animale de companie precum cainii, petrece mai putin timp cu ele pentru a se obisnui cu atentia ta scazuta fata de ei cand va veni timpul. De asemenea, daca ai prieteni cu copii, petreceti timp impreuna pentru ca si animalele, si copiii ceilalti sa se obisnuiasca cu sunetele de copil in casa.
Alege-ti un pediatru
Afla de la cunostintele tale care au familii despre medicii care au grija de copiii lor, pentru a te informa cum trebuie despre cine ar fi potrivit sa aiba grija si de copilul tau. Cunoaste macar doi pediatri pentru a putea decide care e potrivit si pentru tine si care te vor ajuta si-n caz de urgenta.
Informeaza-te despre bona
Daca vei avea nevoie de cineva care sa te ajute sa ai grija de copil, cauta de pe acum, cand esti insarcinata. Astfel vei avea timp sa gasesti persoana potrivita pentru a-ti ingriji copilul si despre cresele la care poti apela. Vorbeste cu posibilele angajate despre ce recomandari au, cum asigura siguranta casei, care sunt planurile de urgenta si cum comunica cu parintii.
Fa planurile de cina
Daca ai prieteni care vor sa te ajute, spune da. Ei pot aduce mancare la cina, pentru ca tu vei fi foarte ocupata sa schimbi scutece si sa hranesti copilul, fara sa poti sa ai grija de tine cum era inainte.
Planifica-ti somnul
Bebelusii nu au program de somn. Pentru ca tu si sotul tau sa primiti odihna, faceti cu schimbul pentru adormirea lui. Dormi aproape de copil, in timp ce celalalt doarme in dormitor.
Si, bineinteles, cumpara din timp scutece si lapte
Nu cred ca-ti doresti sa fii nepregatita cu cele de trebuinta cand cel mic are nevoie. Evita cumparaturile pe ultima suta de metri si asigura-te ca ai scutece pe diferite marimi.