revista

Cum sa te lasi de fumat

Cum sa te lasi de fumat

Renuntarea la fumat este singurul mare pas pe care il pot face fumatorii spre o viata sanatoasa si lunga. Este greu sa te lasi de fumat, insa nu este imposibil. Unii se lasa imediat ce s-au hotarat brusc ca de azi inainte sa nu mai fumeze, altii revin la acest obicei toxic in scurt timp. Ce e de facut? Mai intai, trebuie sa te informezi complet despre ce inseamna fumatul si ce optiuni ai pentru a scapa de viciu.

De ce este dificil sa renunti la fumat?

Celebrul citat al lui Mark Twain “Sa renunti la fumat este usor. Eu m-am lasat de o mie de ori” este general valabil. Motivul? Nicotina.

Nicotina este o substanta care se gaseste in mod natural in tutun si provoaca dependenta ca orice drog. In timp, o persoana devine fizic si psihic dependent de nicotina. Dependenta fizica presupune simptome foarte neplacute care apar cand renunti la fumat. Adictia mentala se refera la faptul ca este greu sa renunti la gestul de a duce tigara la gura si de a ramane departe de nicotina.

Nicotina afecteaza tot organismul: inima si vasele de sange, hormonii, metabolismul, creierul, pielea. Nicotina se va infiltra si in laptele matern si in cervixul femeii fumatoare. In timpul sarcinii, substanta trece prin placenta si se gaseste in lichidul amniotic si in cordul ombilical.
In majoritatea cazurilor, nicotina ramane in organismul fumatorilor inca 3-4 zile dupa ce au renuntat la fumat.

Cum actioneaza nicotina?

Nicotina ofera senzatii placute si distrage fumatorul de la senzatiile neplacute, facandu-l sa-si doreasca sa fumeze din nou. In plus, actioneaza ca un calmant ce inhiba functionarea sistemului nervos. Fumatorii tind sa fumeze din ce in ce mai multe tigari pentru ca sistemul nostru nervos se adapteaza la nicotina. Creste si „doza”, la fel ca la orice drog, si dezvolta toleranta. Cand o persoana isi termina tigara, nivelul de nicotina incepe sa scada in organism, anuland senzatiile de placere si starnind „pofta” de a fuma alta tigara. Daca se amana o alta tigara, fumatorul devine iritat si nervos.

Simptomele post-fumat pot face fumatorii sa revina la viciu

Cand un fumator renunta la fumat, apar simptomele fizice si mentale: corpul reactioneaza la absenta nicotinei, iar mental, este ca si cum iti schimbi comportamentul. Simptomele apar de obicei dupa cateva ore de la ultima tigara si isi ating potentialul in 2-3 zile, cand majoritatea reziduurilor nicotinei ies din corp. Din fericire, ele dispar in timp.

Simptome: ameteli (dureaza 1-2 zile); depresie; frustrare, nerabdare, nervi, anxietate, iritabilitae, probleme cu somnul, cosmaruri, plictiseala, dureri de cap, oboseala, apetit crescut, luarea in greutate, constipatie, balonare, tuse, senzatia de strangere in piept, o rata scazuta a batailor de inima.

Marile beneficii ale renuntarii la fumat

La 20 de minute dupa ce ai renuntat: ritmul cardiac si tensiunea arteriala scad.
La 12 ore dupa ce ai renuntat: nivelul de monoxid de carbon din sange revine la normal.
2 saptamani – 3 luni dupa: circulatia si functiile pulmonare se imbunatatesc.
1-9 luni dupa: tusea si taierea respiratiei dispar, iar cilii plamanilor care elimina mucusul isi reiau functia normala, curatand eficient plamanii si scazand riscul de infectii.
La 1 an dupa: riscul de a dezvolta o boala de inima este injumtatatit fata de cel al unui fumator.
La 5 ani dupa: riscul de a dezvolta cancer bucal, de gat, de esofag, de vezica, sunt reduse la jumatate. Cancerul cervical scade, la fel si riscul de infarct dupa 2-5 ani.
Dupa 10 ani: riscul de a muri din cauza cancerului la plamani este injumatatit.

Care sunt beneficiile imediate ale renuntarii la fumat?

Renuntarea la tutun ofera cateva beneficii care se observa imediat si care se dezvolta in timp si mai bine: respiratia devine mai placuta, dintii patati isi revin la un ton mai deschis, hainele si parul imbibat in miros de tutun sunt reimprospatate, dispare galbeneala degetelor si a unghiilor, gustul alimentelor este mai bun, simtul mirosului se imbuantateste, iar activitatile zilnice – urcatul scarilor, curatenia – sun mai usor de indeplinit.

Poftele asociate cu mesele – pentru unii fumatori, finalul unei mese luate inseamna sa aprinda o tigara. Inlocuieste acel moment cu un fruct sau cu un desert sanatos, o bucatica de ciocolata sau o guma.

Alcoolul si tigarile – majoritatea oamenilor fumeaza cand beau alcool. Incearca bauturile non-alcoolice sau cele alcoolice doar in locurile unde fumatul este interzis. Sau combina alcoolul cu nuci sau chipsuri.

Pofta asociata cu fumatul social – cand prietenii, familia si colegii fumeaza in jurul tau, este foarte greu sa eviti cedatul in fata tigarii. Cercurile sociale in care te invarti trebuie sa stie ca incerci sa te lasi, asa ca spune-le decizia ta de a renunta la fumat. Roaga-i sa nu fumeze cand esti in prezenta lor, in masina sau cand faceti o pauza de cafea.

Metode de renuntare la fumat

Hipnoza. O optiune la indemana care are rezultate bune este hipnoza. Ea te ajuta sa intri intr-o stare profunda de relaxare cand esti deschis la sugestii care iti intaresc decizia de a termina cu fumatul si de a corela senzatii neplacute cu tigarile.
Acupunctura. Una dintre cele mai vechi tehnici medicale cunoscute, acupunctura se pare ca functioneaza prin eliberarea endorfinelor care permit corpului sa se relaxeze. Ajuta in cazul simptomelor post-fumat.
Inlocuitori de nicotina – plasturi, gume, spray-uri cu nicotina – toate pot fi de ajutor in substituirea tigarilor.
Tigara electronica – una dintre cele mai bune metode de renuntare la fumat.  Concret, tigara electronica este un dispozitiv care imita actul de inhalare a tutunului, prin crearea de vapori. Odata inhalati, acestia induc aceeasi senzatie ca o tigara normala, dar le lipsesc agentii cancerigeni si concentratia de nicotina. In rest, dispune de aceeasi forma si aceleasi arome disponibile pe piata la pachetele de tigari.
Tigarile electronice functioneaza pe baza de baterii si au vaporizatori mult mai putin toxici decat tigarile conventionale. Acest fapt le plaseaza in randul alternativelor simple recomandate fumatorilor pentru a se proteja atat pe ei, cat si pe cei din jurul lor, de fum. Fata de cea traditionala, tigara electronica nu se aprinde si nu lasa scrum.

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Pasta vegetala de shea rafinata 200gr HERBALSANA
-50%
9 ,00 LEI
18,10
Favident spumant m151 50ml FAVISAN
-50%
8 ,80 LEI
17,61
Vitamina c 600 entero 30cps PARAPHARM
-50%
10 ,87 LEI
21,75
Ulei esential zambila 5ml LUXURIOUS
-50%
23 ,55 LEI
47,11
Ulei esential lotus 5ml LUXURIOUS
-50%
26 ,63 LEI
53,26
Lipostop CLA 120cps PARAPHARM
-50%
44 ,50 LEI
89,00
Ulei esential frangipani 5ml LUXURIOUS
-50%
26 ,63 LEI
53,26
Pycnogenol 30cps JUSTIN PHARMA
-50%
60 ,80 LEI
121,60
Sirop de tuse bronhosept copii 150ml JUSTIN PHARMA
-50%
13 ,14 LEI
26,27
» Mai sunt inca 5 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Proprietatile terapeutice ale uleiului de lavanda

Când auzi cuvântul „lavandă”, s-ar putea…

Ce inseamna un stil de viata sanatos?

Ce înseamnă un stil de viață sănătos?  Alegeri alimentare…

Starea psiho morală ca factor terapeutic

Starea psiho morală ca factor terapeuticBolile sau suferințele…

7 sfaturi care ne prelungesc viata

Deşi longevitatea a crescut statistic în ultima jumătate…

Dezechilibrul energetic, cauza tuturor bolilor

Permiteţi-mi să vorbesc aici pe scurt despre o zonă foarte importantă…

Beneficiile unei plimbari prin padure - silvoterapia sau baia de padure

Pădurea contribuie la apărarea sănătății noastre nu numai prin…

Tigarile si atacurile de panica

Fumatul constituie o dependență periculoasă, deoarece calmează,…

Chlorella si usturoiul ne ajuta sa drenam metalele grele din organism

Clorella și metalele grele Dintre alimentele vii, există unul…

Scapa de urmatoarele lucruri din bucatarie acum!

Pentru sanatatea ta fizica si psihica, ar fi mai bine sa renunti…