Culegerea si pastrarea plantelor
In ultimii ani, interesul pentru plantele medicinale si remediile naturiste a crescut, asa ca intoarcerea la natura se face, in sfarsit, cu pasii sanatosi. Lucru care ne bucura, pentru ca oamenii pot sa foloseasca o alternativa mult mai buna la tratamentele cu efecte adverse. Multe remedii se fac in casa, cu plantele ce rasar in gradina sau pe cararile din paduri, luminandu-ne calea spre o bogatie de leacuri minunate pentru minte si corp.
Colectarea plantelor medicinale
Musetel, galbenele, coada calului, podbal, volbura – sunt numai cateva dintre plantele pe care le gasesti imediat. Cand le colectezi, mai ales pentru scopuri medicinale – trebuie sa respecti cateva reguli „de aur”, sa spunem asa, pentru a te bucura de cea mai buna calitate a lor.
Odată ce ai gasit planta pe care ti-o doreai, intr-o zona adecvata, este important sa culegi cele mai bune exemplare, si sa rupeti frunzele. Evita plantele care prezintă semne de deteriorare sau de boala. Pete negre pe frunze, modificări de culoare a tulpinii, sau frunze rupte sunt unele din semnele care anunta ca planta nu este in regula. Daca n-ai nevoie de radacina, poti sa nu rupi planta de tot. Botanistii incrajeaza ca atunci cand rupeti o planta, sa folositi numai cateva frunze ale ei si sa nu o rupeti din radacina. Frunzele culese trebuie sa fie tinere, sanatoase. Florile ar trebui sa fie alese dimineata devreme, dar trebuie sa le usuci imediat cum ai timp.
La plantele lemnoase, care cresc in tufisuri sau copacii in sine, indepartarea ramurilor este cea mai delicata. Cu un cutitas sau o lama ascutita, mica, rupeti crengutele din varf si cat mai din exteriorul plantei. Odata ce ai cules partile din planta de care aveai nevoie – frunze, radacina, scoarta, seminte, flori – depoziteaza-le intr-un saculet de bumbac sau de muselina, pentru transport. Nu amestecti mai mult de doua plante in acelasi saculet, pentru ca nu va veti mai da seama de diferentele dintre ele, cand ajungeti acasa!
Dupa ce ai cules plantele, e important sa le pregatesti pentru depozitare, cat mai curand posibil. Orice botanist are propriile lui tehnici si metode de conservare, unele chiar foarte simple. Cea mai populara metoda de depozitare este uscarea: indepartarea umezelii din structura celulara a plantei, pastrand principiile active inauntru. In plus, planta devine imuna la praf, boli sau alte probleme. Plantele uscate pot fi pastrate pana la 5 ani, fara a-si pierde potentialul.
Practic, exista doua metode de uscare, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. Cea mai rapida si mai comuna este uscarea la cuptor. Cealalta, preferata de specialisti este uscarea in spatiu exterior.
Uscarea in cuptor
Avantajul principal este ca economisesti timp. Plantelor le-ar trebui pana la 6 saptamani sa se usuce natural, dar in spatiu inchis, le trebuie doar o ora. Firele trebuie asezate ordonat, unul langa altul, pe o tava uscata si curata. O folie de aluminiu trebuie pusa peste tava, cu fata reflectorizanta in jos. Pe margini, trebuie lasat un spatiu mic, prin care sa se evapore umezeala. Se da la cuptor la cea mai joasa temperatura. Scoateti tava la 15 minute si intoarceti plantele, pentru a permite uscarea corecta, totala. Nu le lasati in cuptor pana cand se innegresc, pentru ca beneficiile sunt atunci distruse complet.
Exista doua dezavantaje la aceasta metoda de uscare a plantelor medicinale:
Uscarea in spatiu exterior, naturala
Desi metoda ia mai mult timp decat cea scrisa mai sus, beneficiile se pastreaza mai mult. Aici ai nevoie de o cutie sau mai multe, din carton sau din lemn, in care sa asezi plantele. Cel mai important este ca ele sa fie depozitate la loc intunecat, unde temperatura sa nu depaseasca 25 de grade. Daca cutia este inchisa, puteti sa o asezati la soare, in casa si ar trebui ca plantele sa fie intoarse pe o parte o data pe zi. Uscarea se face de la minimum 3 saptamani si tine pana la 6 saptamani.
Dupa ce plantele s-au uscat, trebuie sa te gandesti la o metoda de pastrare a lor, care depinde de cum se administreaza acestea. Unguentele, de exemplu, sunt facute din pulbere de plante, in timp ce tincturile se fac din intreaga radacina sau frunze in alcool. Frunzele, crengutele si tulpina se pot marunti foarte bine, in timp ce radacina, petalele si semintele se pastreaza cel mai bine intregi.
Maruntirea: se poate face printr-o metoda traditionala ce implica un mojar si pistil sau printr-un grinder electric (polizor). Prima metoda e mai greoaie, dar stabilesti tu finetea pulberei, mult mai usor decat prin a doua tehnica – care ajuta mai mult in cadrul unguentelor si alifiilor.
Pastrare: acest pas este cel mai important din intregul proces. Alege cu atentie camera in care va pastrati plantele medicinale, sa nu fie praf, sa nu fie foarte frig si nu in apropierea bucatariei, pentru a nu le impregna cu mirosuri. Containerul pe care il alegi tine de tine: cele mai potrivite sunt:
Oricare tip ai alege, asigura-te ca sunt intacte si ermetice. Containerele metalice dau un gust amarui plantelor, de aceea nu sunt recomandate. Iar cele din lemn pot absorbi umezeala, in timp ce containerele din sticla transparenta permit lumina soarelui sa atace calitatea plantelor si implicit, proprietatile lor.
Important! Fiecare container trebuie sa fi etichetat, pentru a evita consecinte grave ulterioare! Eticheta trebuie sa contina: data, numele, metoda de uscare, ce parte a fost folosita.