revista

Complexul de vitamine B. Rol si surse naturale

Complexul de vitamine B. Rol si surse naturale

In trecut, se credea ca exista doar o singura vitamina B, in orez, ficat sau mucegai. Dupa mai multe studii, cercetatorii si-au dat seama ca este vorba de mai multe vitamine care au primit diferite denumiri. Complexul de vitamine B se refera la toate vitaminele esentiale solubile in apa , cu exceptia vitaminei C: tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acid pantotenic (B5), piridoxina (B6), biotina (vitamina B7), acidul folic (B9) si cobalamina (B12).

Fiecare vitamina B are un rol si functii unice in organismul uman. B1, B2, B3 si biotina participa in activitatile de producere a energiei, B6 este esentiala pentru metabolismul aminoacizilor, iar B12 si acidul folic ajuta in diviziunea celulara. Organismul nostru are nevoie de diferite concentratii de vitamine B care variaza substantial. De exemplu, avem nevoie de 3 micrograme zilnic de vitamina B12, dar de pana la 18 mg de B3 zilnic.

Vitamina B1. Mai este denumita si tiamina si este importants in producerea de energie din carbohidrati si anumiti aminoacizi. De asemenea, este utila in functionarea echilibrata a inimii, muschilor si sistemului nervos. O deficienta de B1 poate duce la slabiciune, oboseala si probleme ale nervilor si ea apare mai ales in cazul alcoolismului. Alcoolul impiedica absorbtia tiaminei in corp si in cazuri serioase, poate duce la aparitia bolii beriberi.
Impreuna cu acidul pantotenic (B5) si alte vitamine B, ajuta in vindecarea ranilor, de aceea un supliment pe baza de complex B ar fi de ajutor in sezonul cald  - pentru a ameliora arsurile solare. Si in cazul aftelor, tiamina, impreuna cu B2 si B6, amelioreaza durerea.

Surse de B1: carnea de porc, ficatul, stridiile, fasolea, alunele, painea, pastele, germenii de grau, cerealele.

Vitamina B2. Sau riboflavina functioneaza ca antioxidant prin lupta impotriva radicalilor liberi responsabili de imbatranire, cancer sau boli de inima. In plus, riboflavina ajuta si in transformarea vitaminei B6 si a acidului folic in forme asimilabile de organism. B2 este esentiala pentru dezvoltarea corpului si producerea de hemoglobine.
Cataracta poate fi prevenita printr-o dieta bogata in B2, riboflavina luata in doze normale are rol de mentinere a unei vederi bune. Totusi, mai mult de 10 mg de B2 pe zi poate duce la probleme ale ochilor cauzate de soare. Si in cazul migrenelor, studiile au facut o conexiune intre suplimentarea cu riboflavina si reducerea migrenelor la jumatate.

Surse de B2:  migdale, organe, cereale, orez salbatic, ciuperci, soia, lapte, iaurt, oua, broccoli, spanac. Riboflavina se distruge la lumina si in timpul fierberii alimentelor.

Vitamina B3. Denumita si niacina, ajuta in productia de hormoni sexuali sau corelati cu stressul, in glandele adrenale si nu numai. Niacina imbunatateste si circulatia si previne, luata in doze recomandate, un nivel ridicat de colesterol, ateroscleroza sau bolile de inima, diabetul sau osteoartrita.

Surse de B3: sfecla rosie, ficat de oaie, rinichi de oaie, peste, somon, ton, seminte de floarea-soarelui si alune.

Vitamina B5 sau acidul pantotenic. Corpul nostru are nevoie de acidul pantotenic pentru a transforma grasimile si carbohidratii in sursa de energie, dar principalul rol al sau este de a ajuta in crearea hemoglobielor si a hormonilor sexuali si cei produsi de glandele adrenale. B5 mai este importanta pentru sintetizarea colesterolului, ajutand la scaderea nivelului de colesterol in sange. Este recomandata in obezitate, vindecarea ranilor si artrita reumatoida, fara dovezi foarte clare in aces sens, insa.

Vitamina B6. Impreuna cu B9 si B12, ajuta in controlul homocisteinei in sange – aminoacidul partial asociat cu bolile de inima. Avem nevoie de B6 pentru a crea hemoglobinele si celulele sistemului imunitar. Unele studii coreleaza suplimentarea de vitamina B6 cu ameliorarea simptomelor sarcinii si a degenerarii maculare provocate de varsta, dar si cu alungarea depresiei – vitamina B6 ajuta la formarea serotoninei.

Surse de B6: ciupercile shiitake, spanacul, ardeii grasi, peste, cartofi, organe de oaie.

Vitamina B7.  Biotina este o coenzima care are un rol vital in metabolismul proteinelor, grasimilor si carbohidratilor, in procesarea glucozei si in mentinerea sanatoasa a pielii, unghiilor si parului. De aceea, biotina este prezenta in produse cosmetice sau naturale, recomandate intretinerii parului si unghiilor. O deficienta de B7 nici nu este posibila, in conditiile in care bacteriile intestinale produc cantitati peste doza zilnica recomandata de B7.

Surse de B7: paine, cascaval, ficat, carne de porc, somon, alune, avocado, zmeura.

Vitamina B9. Acidul folic este printre cele mai cunoscute vitamine B in aria sanatatii, dat fiind faptul ca detine un rol important in numeroase procese: este crucial pentru creier si joaca un rol vital in sanatatea mentala si emotionala. Ajuta in producerea de ADN si ARN – materialul nostru genetic, si este necesar in perioadele de dezvoltare accentuata: sarcina, copilarie, adolescenta. Acidul folic lucreaza impreuna cu B12 pentru a crea celule rosii si pentru a ajuta cantitatea de fier din organism sa fie utilizata asa cum trebuie.
Printre cele mai cunoscute afectiuni care pot fi evitate sau ameliorate cu acid folic, se numara: riscul defectelor din nastere – femeile insarcinate ar trebui sa consume 600 mcg de acid folic pe zi, iar cele care doresc sa devina mamici – 400 mcg pe zi; riscul de a pierde o sarcina, riscul bolilor de inima, pierderea auzului in timp, depresia, degenerarea maculara, cancerul.

Surse de B9 sau acid folic: spanac, legume verzi, asparagus, sfecla rosie, varza de Bruxelles, soia, radacinoase, fasole, somon, suc de portocale, avocado.

Vitamina B12. Este printre cele mai controversate din complexul de vitamine B, de cand a fost descoperit ficatul ca aliment bogat in B12 si ca tratament natural impotriva anemiei pernicioase. Cobalamina joaca un rol-cheie in functionarea creierului si a sistemului nervos: ajuta la dezvoltarea celulelor nervoase si a hemoglobinelor. Cel mai mare avantaj al vitaminei B12 in dieta este ca previne un tip de anemie care confera slabiciune si oboseala persoanelor afectate. Este cu atat mai necesara aceasta vitamina, cu cat carenta de vitamina B12 duce la tulburari nervoase psihice si fizice: scleroza multipla, anemii, depresie, oboseala, pierderi de masa osoasa.

Surse de B12: alge, iarba de mare, sardine, somon, iaurt, lapte.

 

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Pasta vegetala de shea rafinata 200gr HERBALSANA
-50%
9 ,00 LEI
18,10
Favident spumant m151 50ml FAVISAN
-50%
8 ,80 LEI
17,61
Vitamina c 600 entero 30cps PARAPHARM
-50%
10 ,87 LEI
21,75
Ulei esential zambila 5ml LUXURIOUS
-50%
23 ,55 LEI
47,11
Lipostop CLA 120cps PARAPHARM
-50%
44 ,50 LEI
89,00
Ulei esential lotus 5ml LUXURIOUS
-50%
26 ,63 LEI
53,26
Ulei esential frangipani 5ml LUXURIOUS
-50%
26 ,63 LEI
53,26
Pycnogenol 30cps JUSTIN PHARMA
-50%
60 ,80 LEI
121,60
Sirop de tuse bronhosept copii 150ml JUSTIN PHARMA
-50%
13 ,14 LEI
26,27
» Mai sunt inca 5 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Copil mofturos? Ajuta-l sa iubeasca mancarea sanatoasa!

Pentru un părinte este groaznic atunci când copilul său…

Alimentatia atunci cand iti doresti sa ramai insarcinata

Alimentatia este extrem de importanta atunci cand o femeie vrea…

Carnea in alimentatie si starea de constienta

Carnea, alimentația și starea de conștiență Dacă în țările…

Tratamentul naturist al alergiilor alimentare

Alergiile alimentare sunt destul de greu de controlat, dar cu…

Alimentatie pentru un creier sanatos

Acizii grași pentru un creier alert Când se vorbește despre…

Beneficiile consumului de microalge si alge marine

Algele verzi, roșii și brune: varec, kombu, wakame, hijiki,…

Chlorella si usturoiul ne ajuta sa drenam metalele grele din organism

Clorella și metalele grele Dintre alimentele vii, există unul…

Ai colesterolul marit? Scade colesterolul rau cu cateva metode

Cea mai buna cale prin care poti regla nivelul de colesterol…

Ce poti manca pentru a stimula metabolismul sa arda grasimile mai repede

Natura ne ofera unele produse minune cu efect termogenic –…

Top alimente periculoase pe care ar trebui sa le scoti de pe listele de cumparaturi

Stim, este enervant sa primesti reguli peste reguli: ce sa mananci,…