Un articol clar si foarte la subiect, publicat de Dr. Mercola (o sursa foarte sigura de informatii privind dieta si industria alimentara) pe site-ul oficial, atrage atentia asupra celor mai daunatoare ingrediente pe care le intalnim pe etichetele produselor alimentare, asupra carora putini dintre noi, din pacate, ne oprim sa le analizam, lista oferita de One Green Planet in prima faza.
Vorbim de alimentele procesate care contin un procent foarte mare, ingrijorator de mare, de conservanti, coloranti si arome artificiale – motiv pentru care trebuie evitate. Odata ce te obisnuiesti sa citesti lista de ingrediente, va fi mai usor sa le sortezi si sa iti organizezi mental propria lista personalizata de alternative la alimentele procesate, lucru care se va cunoaste in felul in care te simti.
Asadar, ca sa nu o mai lungim, daca dai de urmatoarele ingrediente pe etichete, pune alimentul inapoi pe raft.
CONSERVANTII
Aici avem multe discutii, pentru ca sunt o problema controversata. Pe de o parte, sunt folositi pentru a conserva alimentele, pentru a le mentine termenul de consum cat mai lung, spre profitul producatorilor. Dar majoritatea e legata de probleme precum cancer si reactii alergice, dar nu numai. Exista o mare paleta de conservanti, dintre care atragem atentia asupra a 5, cei mai importanti.
BHA si BHT (butylated hydroxyanisole si butylated hydrozyttoluene)
Se regasesc in guma de mestecat, cereale, produse de panificatie, biscuiti, chipsuri, mixuri de nuci.
Riscuri: probleme neurologice, probleme de comportament, probleme hormonale, disfunctii metabolice, cancer.
TBHQ (tert-butil-hidrochinona E319)
Se regaseste in taietei instant, biscuiti, dulciuri, pizza congelata.
Riscuri: greata, voma, tinnitus, delir, senzatia de sufocare, toxicitate hepatica, mutatii reproductive – 5 grame sunt letale!
BENZOAT DE SODIU
Se regaseste in: bauturi, sucuri, sucuri de fructe, dressinguri, muraturi.
Riscuri: hiperactivitate, astm, ciroza hepatica, boala Parkinson, cancer.
NITRITI si NITRATI DE SODIU
Se regasesc in: mai toate, mezeluri, sunca, bacon, peste afumat, hot dog
Riscuri: cancer colorectal, pancreatic si stomacal.
AZODICARBONAMIDA
Se regaseste in: in produsele de panificatie, produsele de patiserie – este o substanta chimica folosita in productia de saltele de yoga si pantofi de cauciuc.
Riscuri: cancer, astm, alergii.