Fructul-dragon
Pitaya este o specie de cactus, dulce, cunoscut sub numele de fructul dragonului. Poate cantari de la 150 la 600 de grame si se deschide pentru a da de miezul slab in calorii si usor dulceag. Textura seamana cu cea a de kiwi si semintele sunt nedigerabile daca nu le mesteci. Fructul se poate prepara ca suc sau vin.
Pepenele patrat
Poate ca oamenii s-au chinuit ani de zile sa inghesuie pepenii verzi si rotunzi in frigidere, dar acum 20 de ani, un fermier inteligent din Japonia a rezolvat problema. A inventat pepenii patrat, crescuti natural in cutii de sticla. Astazi, sunt culesi si trimisi in Japonia, dar numai in anumite magazine, vanduti cu un pret dublu sau chiar triplu fata de cel al pepenilor normali, costand unul in jur de 10.000 yeni / 83 dolari.
Rodiile
Originare din Iran, Himalaya si India, fructele sunt unele dintre cele mai versatile fructede pe piata, recomandate pentru calitatile lor medicinale si continutul bogat de antioxidanti.
Kiwano
Acest fruct face parte din familia castravetelui si pepenelui, cunoscut si ca fructul pestele-balon. Se consuma adesea, curatat, dar se foloseste si ca motiv de decor. Kiwano este originar din Africa si se mai creste in California, Chile, Australia.
Carambola
I se mai spune fructul-stea si este unul tropical, popular in America. Numele provine, evident, din forma de stea in 5 colturi, cand este sectionat. Aroma sa este complexa, semanand cu gustul prunelor, ananasului si lamailor.
Rambutan
Forma sa este cea mai ciudata. Originar din Indonezia, numele sau inseamna „paros” pentru ca fructul chiar e acoperit de par. Culoarea este magenta, cu picioruse verzi paroase peste si inauntru seamana cu fructul de lychee. Este suculent si are o samanta mare in centru. Gustul este placut.
Ackee
Este fructul national jamaican, importat de dinainte de 1778 cand a fost introdus in bucataria caribeana. Nu este complet comestibil, doar carnea galbena dinauntru se poate consuma. In centrul sau, este extrem de otravitor.
Mangustan
Este regina fructelor thai, un fruct elegant si delicios, de altfel, plin de proprietati curative. Creste in sud, iar sezonul tine cateva luni pe an in Thailanda.
Mana lui Buddha
Este un fruct citric bizar, cu excrescente galbene care sunt atasate de baza fructului. Se mananca si nu se mananca. Coaja galbena si partea alba sunt delicatese citrice delicioase, dar carnea dinauntru este amara si rar consumata. Mana lui Buddha se mai foloseste in uleiuri citrice sau in parfumuri.
Urucu
Fructul il gasesti in fiecare casa din Amazon si este, de fapt, un copac mic din aria tropicala, cultivat mai ales pentru ca este sursa de pigment natural annatto, produs din fruct.