O cantitate sanatoasa de zinc in alimentatie ajuta foarte mult in ridicarea imunitatii si in accelerarea vindecarii ranilor de orice fel, inclusiv a diminuarii perioadei de raceala si gripa. Imbunatateste si functiile tiroidei, cat si inchegarea sangelui si scade efectele degenerarii maculare provocate de imbatranire. Mai mult, ultimele cercetari arata ca zincul regleaza si pulsul – ceea ce ar ajuta in cazul pacientilor care sufera de aritmie.
Zincul este un oligoelement esential, ceea ce inseamna ca organismul nostru are nevoie de o cantitate mica – 8 mg pentru o femeie si 11 mg pentru un barbat, pentru a mentine o sanatate optima. Dar asta nu inseamna ca puterile sale ar trebui subestimate, din contra.
Ce surse de zinc exista in dieta?
Stridiile
Mai greu de consumat in mod regulat, stridiile contin foarte mult zinc – 5,3 mg per stridie! Ele sunt bogate si in proteine si foarte slabe in calorii si contin, de altfel, vitamine si minerale importante precum vitamina B12, vitamina C, fier si seleniu. Indiferent de cum le servesti, ele sunt gustoase si ridica sistemul imunitar.
Crabii si homarii
Alte fructe de mare care sunt surse extraordinare de zinc. Cu numai 100 grame, crabii ofera 6,5 mg, iar homarii 3,4 mg, destul de mult din doza zilnica recomandata. Si pestii – precum sardinele, somonul contin zinc, dar in doze mai mici.
Legumele
Humusul, lintea, soia, edamam si fasolea neagra consumate frecvent ofera o sursa de zinc considerabila. Daca humusul ofera 1,1, mg de zinc, soia si lintea 0,6 mg, iar fasolea neagra 0,5 mg. Legumele de acest gen au putine calorii, dar contin proteine multe si vitamine, minerale si fibre.
Ciupercile, broccoli, kale, usturoi
Acestea contin si zinc destul de mult, dar si vitamine si minerale, mai ales consumate crude. Adauga-le ca garnitura la orice doresti.
Nucile si semintele
O alta sursa foarte buna de zinc sunt nuciferele si semintele. Orienteaza-te spre seminte de dovleac si de pin pentru salate, care ofera 15, respectiv 12 % din doza zilnica recomandata. Incearca gustari de caju, alune si pecan in iaurturile preferate si semintele de chia.