•
In traditia populara: ceaiul de pir se bea contra indigestiei. Decoctul rizomilor se lua ca diuretic. La constipatie, se usca radacina de pir, iar cand aveau trebuinta de lele le taiau in bucati si le fierbeau in apa, din care luau peste zi, pana le trecea. In acest timp nu era voie sa consume bauturi spirtoase. In unele parti rizomii se fierbeau si decoctul se bea in loc de apa, in timpul frigurilor ca sa taie setea, deoarece se spunea ca daca bolnavul bea apa curata, se preface sangele in apa si da in ascita.
Ceai Pir actiune farmacologica : decoctul are actiune diaforetica, depurativa, diuretica si antiinflamatorie a aparatului genito-urinar. Are de asemenea o importanta actiune hipotensiva, dar de scurta durata mai ales asupra tensiunii maxime, mai putin asupra minimei. Se mareste circulatia prin artera renala si se sporeste diureza. Tonic si remineralizant al sistemului osos, anti-microbian, mareste secretia bilei. Usor laxativ, antiinflamator, diaforetic, hipotensiv, antidiabetic. Elimina uratii si clorurile
Indicatii / recomandari Ceai Pir Rizomi: Cistita, infectii urinare, colici nefretice, uretrite: infuzie sau decoct din o lingurita rizomi de pir la o cana de apa, se beau 3-4 cani pe zi. Colica renala: – infuzie sau decoct din o lingura de rizomi la o cana de apa, se beau 3-4 cani pe zi ; decoctie foarte scurta (2 min) din 30 g rizom la o cana; lichidul acesta se arunca, apoi se adauga 1¼ litri apa si se lasa sa fiarba pana scade la 1 litru, cantitate ce se bea in cursul unei zile. Guta: infuzie sau decoct din o lingurita rizom pir medicinal la o cana de apa, 3-4 cani pe zi timp de 2 saptamani. Stimularea diurezei : infuzie sau decoct din o lingurita de rizom pir la o cana de apa, se beau 3-4 cani pe zi.
Mod de preparare si administrare Ceai Pir Rizomi: – o lingura rizom la 200 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute dupa care se strecoara si se pot consuma 2-3 ceaiuri caldute pe zi.
Contine:rizomi de pir