•
Teiul are actiune sudorofica, antitermica, emolienta si expectoranta. Se recomanda in caz de raceala, gripa, guturai si bronsite, deoarece stimuleaza transpiratia si ajuta la scaderea febrei. De asemenea, florile de tei (datorita mucilagiilor) reduc inflamatia la nivelul cailor respiratorii si ajuta la eliminarea secretiilor bronhice. Continutul de ulei volatil confera florilor de tei proprietati neurosedative si antiseptice, fiind utilizate ca sedative in insomnii, stari anxioase si iritabilitate.
CONTRIBUIE LA: uz intern: insomni, guturai, bronsita, gripa cu febra, migrena, stari de tensiune psihica, provocate de surmenaj intelectual, usoare tulburari digestive – in asociere cu musetel si menta. acest ceai din flori de tei calmeaza nervii si are gust placut.
ADMINISTRARE: uz intern: infuzie: o lingurita de flori la 250 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 5-10 minute si se beau 3-4 ceaiuri caldute pe zi cu miere de albine. Pentru efectul sedativ, se bea o cana cu o jumatate de ora inainte de culcare.