•
Tataneasa face parte din familia Boraginaceae, fiind o planta inaltuta, cu frunze ovat-lanceolate si flori de forma tubulara si culoare violacee. Creste la marginea apelor statatoare, in zavoaie, lunci, locuri mlastinoase, la marginea culturilor, in luminisuri si locuri cu umiditate ridicata. Cunoscuta inca din antichitate datorita proprietatilor terapeutice, era utilizata ca remediu pentru oprirea sangerarilor si pentru vindecarea fracturilor si a ranilor. Se mai numeste barba-tatei, buruiana lui Tatin, iarba intaritoare, mierea-ursului, radacina neagra.
Mod de administrare Se administreaza local sub forma de cataplasme, care se obtin astfel: 2-3 linguri cu pulbere fin macinata (pulberea se obtine prin macinarea plantei cu o rasnita electrica) se amesteca cu apa calda astfel incat sa formeze o pasta care sa poata fi aplicata extern. Deasupra se aplica un pansament ocluziv, care sa poata mentine cataplasma la locul afectat minim 3 ore. Pulberea se obtine prin macinarea plantei cu o rasnita electrica.
Ingrediente tataneasa (Symphytum officinale) - radacini.
Contribuie la Eliminarea disconfortului care apare la nivelul: - articulatiilor, tendoanelor si ligamentelor; - pielii; - venelor hemoroidale si mucoasei anale.
Contraindicatii Alergie la tataneasa.
Precautii Nu se aplica pe rani deschise. Nu se administreaza in uz intern.