•
Compozitie Partile aeriene, inflorite ale plantei de sunatoare Hypericum perforatum.
Principii active Ulei volatil, derivati polifenolici (hiperazida), rutozid, cvercetol, acid ascorbic, acid cafeic si clorogenic, saruri minerale, tanin de natura catehica pana la 12%, hipericina, etc.
Actiune terapeutica Coleretic, colagog, antimicrobian, antivirotic, antimicotic, cicatrizant, antiinflamator, antiseptic, astringent, antidepresiv.
Recomandari Intern: in hepatite acute si cronice, colecistite si ulcer, dischinezii biliare, antiinflamator pentru mucoasa bronsica, genitourinara si digestiva, antiulceros, coleretic si colagog, antihipertensiv si vasodilatator, antihemoragic, antihemoroidal, diuretic, sedativ si antidepresiv, analgezic, antidiareic, stari depresive usoare (menopauza si persoanele de varsta inaintata). Extern: are proprietatea de a calma durerile, cicatrizeaza ranile, indeosebi in arsuri, antipruriginos, trofic si protector in diferite leziuni cutanate – fisuri, escoriatii, eritem solar, eritem fesier, afectiuni inflamatorii orofaringiene.
Mod de administrare Intern: infuzie din 1 lingurita de produs la o cana de apa clocotita, se acopera si se lasa 10-15 minute, se indulceste dupa gust, se beau cate 2-3 ceaiuri pe zi.. Extern: se prepara ca infuzie concentrata: se introduc 2 lingurite planta in 100 ml apa clocotita, se acopera si se lasa 10-15 minute. Se aplica pe piele sub forma de comprese sau cataplasme - are proprietatea de a calma durerile; cicatrizeaza ranile, indeosebi in cazul arsurilor.
Contraindicatii La persoanele sensibile poate provoca, in timpul tratamentului, fotodermatoze. A se evita consumul ceaiului de sunatoare atunci cand pacientul este sub tratament medicamentos (contraceptive, antibiotice, etc.).