•
Sunatoarea face parte din familia Hypericaceae, fiind o planta erbacee, perena, heliofila, cu frunze ovat-eliptice si flori galbene. Denumirea stiintifica a plantei ”Hypericum” provine din ”hyper” si ”eikon”, care in limba greaca inseamna ”peste o aparitie”, ceea ce face trimitere la protectia impotriva spiritelor rele, demoniace. Hippocrate utiliza planta datorita actiunii sale antiinflamatoare. În secolul al XIX-lea, sunatoarea se folosea in medicina traditionala pentru tratarea ulcerului, isteriei si al depresiilor.
CONTRIBUIE LA: Intern: – functionarea normala a sistemului digestiv – protejarea mucoasei gastrice – stimularea producerii si eliminarii de bila – sustinerea functiilor hepatice – reducerea spasmelor care apar la nivelul tractului intestinal – eliminarea tendintei de evacuare rapida a scaunului – reducerea starilor psihice negative. Extern: – eliminarea disconfortului care apare la nivelul pielii si cavitatii bucale – reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale si mucoasei anale.
REACTII ADVERSE: – pot aparea fotosensibilitate si alergii cutanate.
CONTRAINDICATII: – alergie la sunatoare. – intoxicatia cu sunatoare poate produce fenomenul de hipericism, manifestat prin tulburari psihomotorii si eriteme edematoase.