•
Sanzienele fac parte din familia Rubiaceae, fiind o planta cu flori galbene, mici si dese ca o ploaie de stele, cu un parfum dulce si un gust contrastant - puternic amar. Este intalnita la marginea padurilor, a drumurilor, pe campii, in fanete si tufisuri. Traditia spune ca sanzienele au puterea de a indeparta raul si boala. In trecut, se puneau flori de sanziene pe patul femeilor care urmau sa nasca, pentru a avea o nastere mai usoara. In medicina traditionala, sanzienele sunt folosite ca remediu pentru normalizarea activitatii glandei tiroide (mecanismul de actiune fiind inca neelucidat). Se mai numeste dragaica, floarea lui Santion, inchegatoare, sanzuiene, sanjene etc.
Mod de administrare INTERN: - pulbere - planta se macina fin cu o rasnita electrica. Se ia o lingurita rasa de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 min., dupa care se inghite cu apa. - macerat la rece - se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu macerat pe zi, cu 30 min. inainte de mese. - infuzie - se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 min. la temperatura camerei apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 min. inainte de mese. EXTERN: - se aplica local sub forma de comprese cu macerat sau cu infuzie de planta, sau cataplasme care se obtin astfel: 1-2 linguri cu pulbere fin macinata se amesteca cu apa calda astfel incat sa formeze o pasta care sa poata fi aplicata extern. Deasupra se aplica un pansament ocluziv care sa poata mentine cataplasma la locul afectat minim 3 ore.
Ingrediente Sanziene (Gallium verum) - parti aeriene.
Contribuie la INTERN: Functionarea normala a: - glandei tiroide - sistemului nervos - aparatului urinar, prin ameliorarea diurezei EXTERN: - eliminarea disconfortului care apare la nivelul pielii
Contraindicatii Alergie la sanziene.