•
Salvia face parte din familia Lamiaceae, fiind un subarbust cultivat, originar din zona mediteraneeana. Denumirea stiintifica a plantei ”Salvia” provine din verbul latin ”salvare? care inseamna a salva. În antichitate era considerata un panaceu universal, avand peste 60 de indicatii mentionate in textele istorice, cele mai cunoscute fiind utilizarile sale ca remediu pentru: tratarea muscaturilor de serpi, cresterea fertilitatii la femei, scaderea transpiratiei la bolnavii de tuberculoza, scaderea secretiei lactate la lehuze, etc.
CONTRIBUIE LA: Intern: – functionarea normala a sistemului digestiv – stimularea producerii si eliminarii de bila – reducerea spasmelor gastro-intestinale si a balonarii – functionarea normala a sistemului hormonal feminin – reducerea starilor neplacute care apar la menopauza – functionarea in conditii optime a memoriei – reducerea surmenajului psihic si intelectual – functionarea normala a aparatului respirator – reducerea transpiratiei abundente. Extern: – eliminarea disconfortului care apare la nivelul cavitatii bucale – mentinerea sanatatii pielii – reducerea riscului de sangerare – reducerea transpiratiei abundente.
MOD DE PREPARARE: infuzie: se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 min. la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 min. inainte de mese. Extern: – pentru eliminarea disconfortului care apare la nivelul cavitatii bucale se fac spalaturi locale cu maceratul sau cu infuzia de planta – pentru mentinerea sanatatii pielii si reducerea transpiratiei abundente se fac spalaturi locale cu maceratul sau cu infuzia de planta.
SUPRADOZARE: – Intoxicatia cu salvie determina aparitia urmatoarelor simptome: agitatie, varsaturi, vertij, tahicardie, tremor, convulsii, tulburari renale.
CONTRAINDICATII: – hipertensiune arteriala, epilepsie, sarcina, alaptare, copii mici, alergie la salvie.