•
Contribuie la confortul femeilor aflate la menopauzaContribuie la functionarea normala a tractului intestinalFavorizeaza moderarea functiei sudorificeSustine integritatea mucoasei bucaleÎnsusirile binefacatoare ale salviei sunt cunoscute inca din Antichitate.Egiptenii, grecii si romanii ii atribuiau mari virtuti, dupa cum sugereaza si numele derivat din latinescul salvare – a salva. Chiar si peste mari si tari, in China, se vorbeste despre calitatile sale: „Cum poate un om imbatrani, cand are salvie in gradina sa?”.În tratatul Conspectus des pharmacopées din 1820, salvia este prezentata ca „aromatica amara, nervina, stomahica, carminativa, diaforetica, emenagoga. […] O folosim de asemenea pentru a opri transpiratia”.Iar ceea ce culturile vechi stiau din experienta, a inceput sa demonstreze astazi si stiinta.
Ingrediente: partea aeriana a plantei Salvia officinalis L., fam. Lamiaceae, contine ulei volatil, avand ca si component principal thujona; di si triterpene, flavone, rezine, tanin, principii amare, substante estrogene, acizi organici.
EfectAntisudorific, estrogenic, coleretic-colagog (stimuleaza secretia si eliminarea bilei), antispastic, carminativ (ajuta eliminarea gazelor intestinale), antiinflamator, mucolitic, hipoglicemiant, cicatrizant, antiseptic.
Întrebuintari principale:Transpiratii execsive, tulburari de menopauza., tulburari menstruale.
Alte intrebuintariDischinezie biliara, colici, enterocolite, raceala, gripa, gingivite, stomatite, rani.
ContraindicatiiNu se recomanda in caz de hipersensibilitate la aceasta planta.Acest ceai nu este indicat femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza.
PreparareUz intern: Peste un plic se toarna 200 ml apa clocotita si se lasa 10-15 minute acoperit.Uz extern: Peste 2-4 plicuri se toarna 200 ml apa clocotita si se lasa 10-15 minute acoperit.
ÎntrebuintareUz intern: Se beau 2-3 cani cu ceai pe zi.Uz extern: gargara.
Prezentare: 20 plicuri a 1 gram