•
Compozitie: Frunzele plantei de rozmarin – Rosmarinus Officinalis L. Principii active: Ulei volatil in care predomina camfenul, borneolul si camforul, acid rosmarinic, flavone, triterpene, saponine, tanin, vitamina C. Actiune CEAI ROSMARIN: Tonic-amar, coleretic, colagog, antiseptic, diuretic, antireumatismal, adaptogen, tonic nervos, carminativ (reduce gazele intestinale), stimulent puternic al circulatiei sanguine, cicatrizant, aromatic. Recomandari: Intern: colici abdominale, dispepsii, balonari si afectiuni gastro-intestinale, indigestie, anorexie, afectiuni hepatice si renale, reumatism, astenie, surmenaj fizic si intelectual, tonifierea organismului. Extern: reumatism, entorse, umflaturi articulare, reconfortarea organismului. Mod de administrare: Intern: infuzie-peste o lingurita cu planta se toarna 250 ml apa clocotita. Vasul se acopera si se lasa in repaos 10-15 minute, dupa care se strecoara. Se beau 2-3 cani cu ceai pe zi, inainte de mesele principale. Extern: se prepara decoct din o lingura cu planta la 250 ml apa. Se fierbe 2-3 minute. Vasul se acopera si se lasa in repaos 10-15 minute, dupa care se strecoara. Se pun comprese cu decoct peste zonele afectate. Contraindicatii: Nu se recomanda femeilor insarcinate. Intern, in cantitati mari (peste 15 grame pe zi) rozmarinul este toxic, producand gastroenterite si nefrite.