•
Compozitie Rooibos – Aspalathus linearis.
Din frunzele plantei se obtine un ceai cu o usoara aroma de portocale si caramel. Este recomandat pentru consum pe tot parcursul zilei, putand fi util si copiilor si persoanelor sensibile din punct de vedere cardiologic.
Ceaiul de Rooibos, numit si “Ceaiul rosu” contine o serie de antioxidanti naturali care nu se regasesc in alte ceaiuri. Acestia ajuta la neutralizarea radicalilor liberi aflati in organism. Astfel, Rooibos-ul poate duce la contracararea procesului de imbatranire si la stimularea sistemului imunitar.
Acest ceai este pur si natural pentru ca nu contine aditivi, conservanti sau coloranti. Este o bautura linistitoare, potrivita oamenilor care tin o dieta care le restrictioneaza numarul de calorii consumate.
Ceaiul de Rooibos este recomandat si persoanelor care sufera de iritabilitate, dureri de cap, probleme cu somnul, dar si celor care sunt tensionati, depresivi sau hipertensivi. Nu contine cafeina si are un efect relaxant asupra sistemului nervos. Ceaiul de Rooibos are un continut scazut de tanin si, de aceea, nu are efecte negative in absorbtia fierului si a proteinelor in organism.
Ceaiul are si proprietati antispasmodice, alinand crampele stomacale si colicile copiilor mici. Mai are rolul de a linisti problemele stomacale si indigestiile, dar si starile de greata, de voma, arsurile la stomac, ulcerele si constipatia.
Mai mult, ceaiul de Rooibos suplimenteaza cantitatile zilnice necesare de calciu, magneziu si, in special de fluor, indispensabile in dezvoltarea optima a oaselor si sanatatea dintilor. Contine zinc si acizi alfa-hidroxi, care mentin sanatatea pielii, dar si magneziu care ajuta sistemul nervos.
Ceaiul de Rooibos are un efect linistitor pentru piele, alinand mancarimile si iritatiile produse de eczeme, eruptiile de scutec si acneea, atunci cand este aplicat direct pe zona afectata.
Rooibosul este un remediu cunoscut impotriva alergiilor, insomniei, durerilor de cap si disconfortului digestiv. Cercetatorii au descoperit ca Ceaiul rosu favorizeaza producerea de anticorpi. De asemenea, Ceaiul rosu impiedica formarea de celule modificate la nivelul pielii.
Este un ceai care se poate consuma in mod curent intrucat alina setea pe timpul zilei si ajuta la obtinerea unui somn linistit si relaxat noaptea.
Mod de administrare Intern: infuzie-peste o lingurita cu planta se toarna 250 ml apa clocotita. Vasul se acopera si se lasa in repaos 5-10 minute, dupa care se strecoara. Se beau 2-3 cani cu ceai pe parcursul zilei. Ceaiul se serveste ca atare sau, dupa preferinta cu miere, zahar sau lapte. În Africa de Sud se prefera Ceaiul rosu cu lapte si zahar, dar in alte zone ale lumii este servit simplu sau usor indulcit.
Contraindicatii La dozele recomandate nu se cunosc. Acest produs este un supliment alimentar. Suplimentele alimentare nu inlocuiesc o dieta variata si echilibrata si un mod de viata sanatos. A nu se lasa la indemana si la vederea copiilor mici. A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic.