•
Roinita face parte din familia Lamiaceae, fiind o planta erbacee, perena, heliofila, cu frunze ovate si flori albe-liliachii. Cunoscuta inca din antichitate datorita proprietatilor terapeutice deosebite, a fost mentionata de Plinius si Dioscoride, care afirmau ca frunzele de roinita inmuiate in vin si aplicate extern se foloseau pentru vindecarea ranilor, a muscaturilor veninoase si intepaturilor de scorpion. In Evul Mediu, medicul si alchimistul elvetian Paracelsus, utiliza planta in tratamentul bolilor de inima. In medicina traditionala se intrebuinteaza ca remediu pentru reglarea psiho-emotionala, normalizarea functiei cardiace si ameliorarea proceselor cognitive. Se mai numeste alamaita, buruiana-stupului, busuiocul-stupului, iarba-albinelor, melisa, roiste etc.
Mod de administrare INTERN: - pulbere - planta se macina fin cu o rasnita electrica. Se ia o lingurita rasa de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 min., dupa care se inghite cu apa. - macerat la rece - se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250ml de apa rece, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu macerat pe zi, cu 30 min. inainte de mese. - infuzie - se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250ml de apa clocotita se mentine timp de 15 min. la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 min. inainte de mese. EXTERN: - se aplica local sub forma de comprese cu macerat sau cu infuzie de planta, sau cataplasme care se obtin astfel: 1-2 linguri cu pulbere fin macinata se amesteca cu apa calda astfel incat sa formeze o pasta care sa poata fi aplicata extern. Deasupra se aplica un pansament ocluziv care sa poata mentine cataplasma la locul afectat minim 3 ore.
Ingrediente Roinita (Melissa officinalis) - parti aeriene.
Contribuie la INTERN: - armonizarea starii psiho- emotionale; - functionarea in conditii optime a memoriei; - protejarea organismului impotriva stresului, contribuind la eliminarea disconfortului ce poate apare la nivelul aparatului cardiovascular si stomacului; - functionarea normala a sistemului digestiv prin: - reducerea spasmelor intestinale; - stimularea producerii si eliminarii de bila; - reducerea starilor de greata; - cresterea poftei de mancare. EXTERN: Contribuie la mentinerea sanatatii pielii.
Contraindicatii Hipotiroidie, alergie la roinita.