•
Proprietati ceai patlagina ( frunze ): are actiune emolienta, usor hemostatica si astringenta, antiinflamatoare, cicatrizanta, antibacteriana si diuretica.
Indicatii ceai patlagina frunze : -intern – in tratarea tuselor de diferite etiologii, bronsitelor cronice, astmului bronsic, ulcerului gastroduodenal si diareelor, arterosclerozei, diskinezie biliara -extern – in tratamentul furunculozelor si abceselor, ulcerului varicos, conjunctivitelor si blefaritelor si pentru intepaturile de insecte.
Compozitie ceai de patlagina , frunze ( Plantaginis Folium ):mucilag neozuronic (xiloza), vitaminele A,C,K,aucubozida, acid oleanoic, taninuri, flavone, fitosteroli.
Mod de utilizare ceai de patlagina : -intern – infuzie 2-5 % ( o lingura de frunze la 200 ml apa clocotita), o lingura la 2 ore -in ulcer gastric, se utilzeaza 0,5 g pulbere de frunze de 2-3 ori pe zi, dupa mesele principale ; -extern – gargara, cataplasme, spalaturi locale cu infuzie obtinuta din 2 linguri de pulbere planta la 200 ml apa clocotita.