•
Adjuvant in cresterea poftei de mancare si imbunatatirea digestiei.
Recomandari: Mararul este o planta aromatica, foarte apreciata in gastronomie dar care are si proprietati fitoterapeutice deosebite. Cunoscut din cele mai vechi timpuri, acesta a fost folosit pentru imbunatatirea digestiei si reglarea hormonala. Infuzia din fructele de Marar ajuta la cresterea poftei de mancare si la stimularea sucurilor gastrice. Consumata dupa masa, aceasta faciliteaza eliminarea gazelor intestinale. Datorita continutului de fitoestrogeni, infuzia stimuleaza lactatia si favorizeaza reglarea ciclului menstrual. În plus, complexul de compusi activi continuti ajuta la relaxarea muschilor netezi ai organelor interne si la diminuarea sensibilitatii organismului la diversi factori alergeni. Folosit extern, decoctul din fructe de Marar are proprietati antiinflamatoare si cicatrizante. Proprietati: Ajuta la relaxarea muschilor netezi ai organelor interne. Stimuleaza lactatia si faciliteaza reglarea ciclului menstrual. Favorizeaza eliminarea gazelor intestinale. Împiedica retentia de lichide in organism. Actiune stomahica, antispastica, antiinflamatoare, carminativa si diuretica.
Mod de folosire: Intern – sub forma de infuzie sau decoct din 1 lingurta de fructe de marar la 200 ml de apa clocotita. Se beau 1-3 cani de ceai pe zi. Extern – sub forma de decoct din 1 lingurta de fructe la 200 ml de apa. Se fierbe 2-3 minute, se lasa acoperit 10 minute si se foloseste pentru spalaturi locale.
Compozitie: fructe de Marar (Anethi fructus).