Susanul este una dintre cele mai vechi plante cultivate in lume, apreciat pentru semintele sale uleioase inca de-acum 5000 de ani! Desi la inceput era apreciat pentru continutul exceptional de calciu si magneziu, putini realizeaza ca este unul dintre alimentele promitatoare de astazi.
Ca planta medicinala, susanul este folosit din timpurile egiptene, unde era mentionat drept medicamentul natural preferat de popor. Femeile credeau ca un amestec de miere si susan – halvaua – pot prelungi viata, tineretea si frumusetea, iar soldatii consumau susanul pentru forta si energie.
In ultimii ani insa, studiile au demonstrat ca proprietatle sale terapeutice sunt revelatoare, argumentand astfel prezenta semintelor de susan in bucataria noastra. Cateva dintre aceste proprietati curative ale acestora se reflecta in cazuri de:
Alaturi de alte produse naturale precum mierea, usturoiul, turmericul, susanul este accesibil si consumat in mod regulat, iti poate schimba viata.
Continutul nutritional al susanului in 36 grame (11% calorii din doza zilnica recomandata):
Cupru 73,5% DZR
Mangan 44,5%
Triptofan 37,5%
Calciu 35,1%
Magneziu 31,5%
Fier 29,1%
Fosfor 22,6%
Vitamina B1 18,6%
Zinc 18,6%
Seleniu 17,6%
Fibre 17%
BENEFICIILE SUSANULUI
Pentru o piele frumoasa – semintele sunt pline de zinc, esential pentru producerea colagenului si pentru elasticitatea tenului. Zincul repara tesuturile, de aceea uleiul de susan este cunoscut si pentru faptul ca calmeaza arsurile si previne afectiunile pielii.
Pentru dieta vegetariana – semintele ofera 4,7 grame de proteine/30 g, fiind perfect pentru cei vegetarieni.
Pentru sanatatea orala – unul dintre cele mai importante efecte ale susanului se refera la placa dentara si la sustinerea sanatatii cavitatii bucale. Daca folosesti uleiul de susan si iti masezi dantura si interiorul gurii, acesta are rolul de a reduce cantitatea de streptococi din placa si din saliva.
Previne diabetul – datorita continutului de magneziu si alti nutrienti, semintele de susan si uleiul in special, reusesc sa combata diabetul. Un studiu a aratat ca uleiul a imbunatatit eficienta medicamentului antidiabetic din tratamentul pacientilor cu diabet de tip 2.
Pentru presiunea arteriala – uleiul de susan scade tensiunea arteriala la diabetici si nu numai. In plus, magneziul concentrat reduce si el presiunea sangelui, fiind recomandat pentru hipertensivi.
Protejeaza ADN-ul de radiatii – sesamolul din seminte protejeaza mai ales tractul intestinal si splina fata de radiatii.
Previne cancerul – nu numai ca susanul contine fitat, un compus anti-cancer, dar si magneziul detine astfel de proprietati. Studiile au aratat ca tumorile canceroase colorectale au scazut cu 13% si riscul de cancer de colon cu 12% pentru fiecare 100mg de magneziu consumat.
Pentru oase puternice – calciul si zincul maresc densitatea osoasa si sustin sanatatea oaselor ca intreg. In plus, exista o legatura intre deficienta de zinc si osteoporoza, asadar, consumati susan, contine mari cantitati din aceste minerale.
Sustine digestia si previne constipatia – semintele de susan sunt bogate in fibre, faimoase pentru sustinerea sistemului digestiv in buna functionare, ca si colonul.
Amelioreaza artrita reumatoida – cuprul continut in seminte este un mineral important pentru caracterul antiinflamator si antioxidant, reducand durerea si umflaturile specifice artritei. In plus, ofera putere vaselor de sange, oaselor si incheieturilor.
Previne astmul – magneziul din seminte previne astmul si alte probleme respiratorii, evitand spasmele cailor respiratorii.