Astazi, mararul este folosit din plin mai mult in sezonul cald, cules direct din gradina sau cumparat din piete, atragand prin parfum si gust intens. Mararul se foloseste in salate, pentru a face muraturi, în supe și alte feluri de mâncare. Este o modalitate foarte buna de a adauga un plus de savoare mancarii tale preferate. Dar, desi cei mai multi oameni folosesc mararul numai ca un potentiator de aroma natural în felurile de mâncare, de fapt exista mai multe motive pentru care acest tip de verdeata ar trebui consumat din plin. Sanatatea oaselor Mararul este o planta care contine cantitati sanatoase de calciu pentru intarirea oaselor si este una dintre cele mai bune moduri de a preveni și de a consolida a oaselor, pentru a contracara pierderea de masa osoasa. Efect antibacterian Deoarece mararul contine proprietati antibacteriene, acesta poate fi utilizat pentru a lupta impotriva infectiilor, atat la nivel intern, cat și extern. Culturile vechi foloseau semintele de marar arse pentru rani, cu scopul de a preveni infectiile. Protectie fata de radicalii liberi Fructele si legumele cu culori luminoase contin proprietati care protejeaza organismul de radicalii liberi. Mararul este de culoare verde puternic, ceea ce ajuta la activarea proceselor în organism, care cauta sa elimine radicalii liberi. Beneficii digestive Mararul detine proprietati care pot îmbunatati functionarea digestiva. Acestea pot ajuta sa gestioneze nivelul acidului din stomac, care poate ajuta si la reducerea respiratiei urat mirositoare, dar si a refluxului de acid. Este, de asemenea, un calmant pentru stomacul deranjat, previne diareea și reduce cantitatea de gaze produse în intestine. În plus, mararul contine fibre dietetice, care sunt benefice pentru sanatatea digestiva optima. Tratament pentru sughit Mararul este si un binecunoscut remediu traditional pentru sughit. Se spune ca lichidul rezultat din amestecarea a o lingura de marar proaspat in apa fiarta, apoi strecurata de apa, poate opri sughitul. Ajutor in caz de dureri de cap Mararul a mai fost folosit de mult timp ca un remediu pentru cefalee sau dureri de cap, inca din Antichitate. Folositi aceeași metoda ca pentru tratarea sughitului – puneti marar proaspat in apa clocotita, se strecoara, si se bea apoi ceaiul rezultat pentru a reduce durerea de cap sau beti sucul de la muraturi cu marar, ca optiune mai rapida. Efect calmant Uleiurile esentiale din marar pot avea un efect calmant asupra organismului. Acesta este uneori utilizat împreuna cu musetel, pentru a aduce starea de calm si relaxare. Ajutor pentru inducerea somnului Efectul calmant al mararului poate ajuta, de asemenea, in lupta cu insomnia. De fapt, mararul a fost folosit inca din timpuri stravechi ca un remediu pentru insomnie. Se pun semintele in apa, dupa care se mesteca pentru efectul calmant si starnirea somnului