AFA (alga verde-albastra) este printre primele forme de proteine si alimente din intreaga lume. Este cel mai bogat aliment natural in substante nutritive: un nivel remarcabil de clorofila, vitamina B12, beta-caroten, fier, proteine, enzime, aminoacizi si alte substante asimilabile. Efectul acestui continut spectaculos sunt cresterea de energie, echilibrarea organismului, oxigenarea celulelor si sanatatea optima mentala si fizica.
In ultimele decenii, oamenii au fost foarte atrasi de ideea de „bio”, de alimente verzi. Printre superalimentele de top s-au numarat chlorella, iarba de orz, sucul de iarba de grau, varza, iar dintre algele cele mai bune sunt spirulina si AFA (aphanizomenon flos-aquae). Ambele au proprietati in comun, dar exista cateva diferente importante: AFA chiar este cea mai verde alga din lume, pentru ca detine cea mai mare cantitate de clorofila: 10 grame de AFA contine 300 mg. Clorofila, mai mult de dublu fata de Spirulina.
Bogatia micronutrientilor regasiti in AFA nu se opreste la clorofila: contine cu 40% mai mult calciu, cu 5-10% mai multa vitamina C si o cantitate dubla de crom fata de spirulina.
Cum ne ajuta AFA?
AFA salbatica are numeroase proprietati curative ce se reflecta asupra ameliorarii multor afectiuni. Fiind amara, curata toxinele acumulate in artere si stabilizeaza presiunea sangelui. Amareala sa ajuta si la mentinerea concentrarii mintii.
Studiile au arata ca acumularea de nutrienti puternici (clorofila, carotenoizi, acizi grasi etc.) are un rol major anti-tumoral si antiviral, protejeaza impotriva alergiilor, stimuleaza sistemul imunitar si activitatea antimicrobiana. Detine proprietati antiinflamatorii, concentratii mari de ficocianina (ce redau pigmentul albastrui al AFA) si efecte antioxidante. Un mare plus il constituie cantatile bogate in acizi grasi Omega 3, care inhiba dezvoltarea prostaglandinelor inflamatorii.
AFA are rolul de a descuraja cresterea anumitor virusuri HIV si previne cancerul de san, in special. Studiile au mai demonstrat ca aceasta alga straveche imbunatateste metabolismul, scade colesterolul si implicit, ajuta in diete de slabire eficiente. Este recomandata in afectiuni hepatice, digestive si detoxifica organismul.
Mai mult, AFA poate grabi vindecarea dupa traume usoare cerebrale si poate fi de ajutor in cazul bolilor degenerative precum Alzheimer. Din punct de vedere al beneficiilor asupra sistemului nervos, numim doar cateva: amelioreaza oboseala cronica, depresia, sindromul maniaco-depresiv, letargia, sindromul deficitului de atentie.
Cele mai notabile beneficii atribuite consumului de AFA:
Stimuleaza eliberarea celulelor stem din maduva spinarii si, prin urmare, AFA devine un aliment natural de neegalat in ceea ce priveste vindecarea si regenerarea celulelor organismului. Stimuleaza migrarea celulelor limfocite implicate in eliminarea tesuturilor canceroase sau infectate, AFA avand rol de suport imunitar puternic.
Este o sursa incredibila de Omega 3 – acizii grasi, carotenoizii si clorofila intaresc o inima sanatoasa si amelioreaza deficitul de atentie.
Fitocianinele previn inflamatiile si durerea – de asemenea, protejeaza organismul in fata toxinelor.
Sursa de feniletilamina – recunoscuta pentru imbunatatirea concentrarii mentale, atentei, starii psihice si pentru alungarea depresiei si simptomelor sindromului deficitului de atentie.
Agele verzi-albastre precum AFA contin un procent neobisnuit de proteine de pana la 65%, impreuna cu cei 8 aminoacizi esentiali, perfect echilibrati in cantitate. Efectul antioxidant, oligoelementele, vitaminele (complexul de vitamine B), acizii grasi esentiali si varietatea de fitochimicale fac din AFA un incredibil aliment cu o putere unica asupra sanatatii.